Националният отбор по волейбол за мъже е носител на "Спортен Икар" за постижение на годината на Фондация "Български спорт". Волейболистите бяха наградени за цялостното успешно представяне през годината, за изключителния социален ефект на този спорт върху обществото и за IV място на Европейското първенство в София.

На връчването на наградите присъстваха министърът на спорта Красен Кралев и председателят на Български олимпийски комитет Стефка Костадинова. Най-проспериращ млад спортист е Денислав Иванов (джудо), световен и европейски шампион за кадети.

Капитанът на националния отбор по волейбол Владимир Николов беше отличен за "Шампионско дълголетие".

Отбор на годината е националният ансамбъл по художествена гимнастика за жени, който тази година е световен вицешампион в многобоя от първенството в Щутгарт.

Традицията на Фондация "Български спорт" да връчва годишните награди "Спортен Икар" датира от 1992 година, когато първи носител на приза стана двойният олимпийски шампион на кану от Игрите в Барселона Николай Бухалов. През следващите 23 години десетки български спортисти получиха уникалните пластики на художника Христо Христов като израз на признание за техните постижения.

Ето за кого даде своите гласове журито на фондация "Български спорт" при определяне на носителите на престижните призове в отделните категории Спортен Икар за 2015 година:

За Най-проспериращ млад спортист - Денислав Иванов (джудо) - световен и европейски шампион за кадети.

За Пробив в елитния спорт - Даниел Асенов (бокс) - европейски шампион за мъже в категория 52 кг.

За Впечатляващо представяне - Габриела Петрова (лека атлетика) - европейска вицешампионка на троен скок в зала, IV място на троен скок на Световното първенство в Пекин.

- Антоанета Бонева (спортна стрелба) - златен и сребърен медал на Световната купа в САЩ и спечелена квота за Олимпийските игри в Рио 2016. Европейска вицешампионка на 10 м пистолет, златен медал на пистолет на Световната купа във Форт Бенинг, САЩ, златен медал на Световната купа в Мюнхен.

За Достойно представяне - Станилия Стаменова (кану) - световна шампионка на 200 м едноместно кану в Милано, европейска титла на кану 200 м от Рачице, Чехия

Денислав Коджабашев (тенис на маса за хора) - първо място на Световни игри за хора с увреждания в Сочи, второ място на Европейско първенство в Дания.

За Шампионско дълголетие - Владимир Николов (капитан на националния отбор по волейбол) - за изключително успешна и дълголетна кариера във волейбола, за приноса в представянето на отбора през 2015 г., за цялостно етично му поведение в спорта.

За Отбор на годината - Национален ансамбъл по художествена гимнастика (жени) - сребърен медал на финала на два обръча и три чифта бухалки на турнира от Световната купа в Лисабон, сребърен медал в многобоя и бронзов на два обръча и три бухалки на световното първенство в Щутгарт.

Големият "Спортен Икар" - За Постижение на годината - Националния отбор по волейбол на (мъже) - за цялостното успешно представяне на българските волейболисти през годината, за изключителния социален ефект на този спорт върху обществото и за IV място на Европейското първенство в София.

Управителният съвет на фондация "Български спорт" всяка година връчва свои специални награди на талантливи млади спортисти, деятели, ветерани, журналисти като признание за техни успехи, принос в реализиране на целите и програмите на фондацията, по повод техни годишнини.

Почетни плакети за 2015 година получават:
1. Тайбе Юсеин (борба) - носител на бронзови медали от световното първенство в Лас Вегас и Европейските олимпийски игри в Баку, както и сребърен медалист от финалния турнир Голдън Гран При
2. Адриан Андреев (тенис, 14 г.) - златен медал на Европейския олимпийски фестивал в Тбилиси
3. Боян Петров (алпинизъм) - първият българин, изкачил хималайския осемхилядник Манаслу
4. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон) - шампионки на Европейските олимпийски игри в Баку
5. Марко Косев (бойно самбо) - 5-кратен световен шампион за мъже
6. Сашо Йовков- по повод навършване на 60 години
7. Любомир Ганев - по повод навършване на 50 години
8. Представителният отбор на Българска мастърс федерация - за изключително успешно представяне на Европейските мастърс игри в Ница, спечелил общо 35 медала, 18 от които златни.