„От нас сигурно се иска да свалим расата и обръснем брадите, за да се модернизираме и европеизираме до пълно обезличаване и свеждане до обикновени биологични единици“. Това каза пловдивският митрополит Николай на представянето на книгата „Йога – път към мрака”  от богослова Дарин Алексиев, като допълни, че не се страхува, че ще го нарекат луд.

“Тези които казват истината, ги наричат луди“, заяви  Пловдивският митрополит и се позова на синодалното обръщение, провокирано от въвеждането на йога в училище ,като  обяви, че и това  е в удара срещу православието „Да, срещу православието се води война“. Владиката посочи като други примери за това,  разканонизирането на баташките мъченици „Опълчиха се на богослужението в църквата, защото е паметник на културата, а този и други паметници на културата ги е създала българската църква.

“Делото за собствеността на патриаршеския храм „Св.Ал.Невски“ дядо Николай също определи като „ясен знак за война срещу православието“.“

„Видяхме нещо нечувано, българският патриарх Неофит седеше на банка в съдебната зала. Искат да нви отнемат катедралата. Уж ставало дума за галерията в криптата. А каква е гаранцията, ако я вземат там да се провеждат курсове по йога, или още по-големи богохулства“.

Като нова провокация към православието  и като „фронтална атака“, митрополит Николай обяви ,позовавайки се на информация от медиите,  идеята в новите учебници по история да се казва, че при управлението на княз Борис Първи сме приели не православното християнство, но само християнството. „Тогава християнството е било едно, единно“- каза той, но сега не сме едно. И ние не сме виновни. Великата схизма не е предизвикана от нас“. И допълни “ Има война срещу вярата, а нашата мисия е да помагаме“.

По повод на опитите на онези, които сеят  разделение, владиката цитира и „О, неразумний юроде“ на отец Паисий, като изрази надеждата: „Дано го пощадят, защото неговото място в учебниците не изглежда много сигурно“.

Дядо Николай отрече тиражирани обвинения срещу него, като заяви, че не е забранявал на мюсюлмани да работят при ремонтите на православни храмове, „Забранявам едно нещо, да се краде от ремонтите на църквите“, обясни владиката и припомни, че това е същото, което преди седмицата са заявили и от Светия синод.

Митрополитът подчерта, че не призовава към верска нетолерантност и не иска да налага никому своето мнение, а само го съобщава:  „Всеки е свободен да си избира религия и да вярва. Истинската свобода е възможна само в православното християнство.  А ересите, езичеството, окултните и други практики правят човеците зависими и несвободни.

На представянето на книгата присъстваха сливенският митрополит Йоаникий, великотърновският Григорий, пловдивският областен управител Здравко Димитров и свещенослужители.