Световната банка предупреди във вторник, че недостигът на вода ще нанесе "сериозен удар" по икономиките на Близкия изток, на Централна Азия и на Африка до средата на века, взимайки двуцифрени проценти от техния брутен вътрешен продукт, пише The Guardian, цитиран от "Фокус"."До 2050 растящото потребление на вода от страна на градовете и на земеделието ще я направи недостатъчна в регионите, където тя е в изобилие и ще влоши недостига ѝ в големи части на Африка и на Азия, подпалвайки конфликти и миграционни потоци", пише в доклад на банката.

"Водният недостиг ще отнеме 14% БВП на Близкия изток и 12% от ГДП на областта Сахел без радикална промяна на управлението на водните ресурси", предупреждава банката. Централа Азия ще загуби 11% от БВП, а Източна Азия 7% ако политиките относно водните запаси останат същите. Общо за света в средносрочен план недостигът на вода ще доведе до загуби от 6% от БВП. Същевременно това няма да повлияе на икономиките на Северна Америка и на Западна Европа.

"Това ще е сериозен удар върху БВП", заяви Ричард Дамания, водещ икономист от Световната банка. "Светът ще се сблъсква с по-горещо и по-сухо бъдеще според ученето. Дъждовете, включително и мусоните, които помагат на земеделието в Южна Азия ще станат непредсказуеми. Но ще има и нужда от вода и за растящото население, особено в градовете, както и за земеделието. Това ще превърне икономическия растеж в жаден бизнес", заяви Дамания.