В това, че САЩ активно противодействат срещу излизането на Великобритания от ЕС, няма нищо чудно, дотолкова, че европейската интеграция изначално е била американски проект, пише The Telegraph. Съгласно разсекретените държавни материали, американското разузнаване е финансирало създаването на Европейския съюз още в средата на миналия век, пише и РИА Новости, цитирана от "Петел".В един от документите, датиращ от 26 юли 1950 година се разкрива информация за кампания, насочена към създаването на Европарламента. Инициатор на меморандума било Управлението на стратегическите служби, които се явяват предшественик на ЦРУ, отбелязва изданието.

При това САЩ винаги отделят внимание на Великобритания, участието на която в евроинтеграцията било приоритет за американците.

Съгласно публикуваните данни, ЦРУ сътрудничело с „бащите – основатели” на ЕС, използвайки ги като свои сътрудници. Американското разузнаване се стремило да съхрани зависимостта на Европа от Вашингтон и всячески се стараело да се меси в ЕС в търсене на алтернативни източници на финансиране.

Както отбелязва авторът на статията, в процеса на строителство на единна Европа е имало и пробойни. Например в служебна записка от 11 юни 1965 година на вицепрезидентът на европейското общество били дадени указания да се осъществи проект за единен валутен съюз. В документа се подчертава, че е необходимо да се избегнат всякакви дебати по темата, докато решението за въвеждането на единна валута стане неизбежен факт. Както показва историята този подход се оказал не особено мъдър , отчитайки днешната ситуация на дългове, дефлация, масова безработица в южните части на Стария континент.

„В определен смисъл тези документи са история. Но те показват, че американската „държава в държавата” затънала в тази идея буквално до уши”, завършва анализа си изданието.