Добре дошли в депресията Данакил. Според учените вие се намирате в центъра на най-извънземния пейзаж на Земята.

Мястото е позиционирано в пустинята на Етиопия, в Североизточна Африка. Много отдавна то е определено за една от най-негостоприемните части на планетата ни.

Депресията се простира на 120 метра под морското равнище. Смята се, че тя се е образувала при сблъсъка на три плочи от литосферата на Земята.

Климатът в нея се определя от активната вулканична дейност в района. Природата тук е изключително красива, но и невероятно сурова.

Температурата през деня често заковава термометрите между 50 и 60 градуса. През нощта тя пада до 30 градуса. Именно заради средната температура от 27 градуса депресията се счита за едно от най-горещите места на света.

Тук почти никога не вали, а околността е изпълнена със солени езера, заради които пейзажът още повече заприличва на извънземен.

Непрекъснато се отделят хлорни пари, които буквално изгарят човешката дихателна система. Заради тези жестоки условия Данакил е и една от малкото останали неизследвани зони на родната ни Земя.

Според учените в нея съществуват поне три екстремни екосистеми, които наподобяват живота на други планети. Със сигурност е установено, че областта кипи от живот. Пустинята е обитавана от много животни, като зебри, газели и магарета.

В района живеят и хора, които работят в местните солни мини. Счита се, че това място е и една от люлките на човешката цивилизация.

Тук са намерени останките от най-известния в света австралопитек, наречен от учените Люси. Предполага се, че видът им е възникнал преди между 5 и 3 милиона години.