Бившата първа дама на ГДР – Маргот Хонекер, почина в Чили на 89-годишна възраст. Вдовицата на Ерих Хонекер живееше в южноамериканската страна през последните 20 години, припомня Ройтерс. Според агенцията тя е страдала от рак.Известна в ГДР като „Лилавата вещица” – заради боядисаната си в лилаво коса и твърдите си позиции, от 1963 г. до падането на Берлинската стена през 1989 г. тя беше министър на народната просвета.

Нейният съпруг стана председател на Държавния съвет на страната от 1976 г. и я ръководи до октомври 1989 г., когато беше свален от всички постове в партията и държавата.

След обединението на Германия през 1991 г. Ерих Хонекер, заплашен от арест, тайно бяга в Москва заедно с жена си, където двамата са „лични гости” на последния лидер на СССР Михаил Горбачов.

През декември същата година обаче на сем. Хонкер е даден тридневен срок да напусне Русия.

Ерик и Маргот търсят убежище в посолството на Чили в руската столица. На 30 юли 1992 г. те са екстрадирани от Русия в Германия, където бившият лидер на ГДР е арестуван.

Съдебният процес срещу Хонекер обаче е прекратен заради тежкото му заболяване от рак. След освобождаването му той и жена му емигрират в Чили, където Ерик Хонекер умира на 29 май 1994 г.

Използвани са материали на БТА и БГНЕС