Доналд Тръмп, фаворит за номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент на САЩ, заяви, че възнамерява да преразгледа американската външна политика в по-малко интервентска посока и обеща да финансира по-малко отбраната на съюзниците на Вашингтон, ако бъде избран за президент през ноември, предаде Франс прес.

"Външната ми политика винаги ще поставя интересите на американците и сигурността на Америка над всичко друго. "Америка на първо място" ще е водещ принцип на управлението ми", заяви Тръмп в реч във Вашингтон.

Тръмп обеща, че ако стане президент, "ще изчисти ръждата от американската външна политика" и ще укрепи въоръжените сили на САЩ, предаде Ройтерс.

Той заяви, че съюзниците на САЩ се възползват от техния "защитен чадър", но не плащат своя дял.

"Похарчили сме милиарди долари за самолети, ракети, кораби, техника, инвестирахме във въоръжените си сили, за да защитаваме Европа и Азия. Страните, които защитаваме, трябва да плащат разходите на тази защита. В противен случай САЩ трябва да са готови да оставят тези страни да се защитават сами. Нямаме избор", каза Тръмп ден след победата си на първичните избори във всичките пет североизточни щата, в които се гласуваше на 26 април.

Часове след тази победа той атакува в изказване по Си Ен Ен вероятния си съперник на изборите от Демократическата партия Хилари Клинтън, обвинявайки я, че "разиграва женската карта наляво и надясно", отбелязва Асошиейтед прес.

Въпреки това много жени не обичат Хилари, добави Тръмп.

На митинг във Филаделфия снощи Клинтън заяви, че "ако борбата за здравеопазването на жените, платеното майчинство и равното заплащане е разиграване на "женската карта", включете ме в раздаването".

В речта във Вашингтон Тръмп разкритикува начина, по който президентът Барак Обама подхожда към кризите в Близкия изток и заяви, че сегашното управление на САЩ оставя наследство от "слабост, объркване и безпорядък".

"Направихме Близкия изток по-нестабилен и хаотичен от всякога", заяви той, давайки като примери Ирак, Египет и Либия.

Тръмп също разкритикува Обама, който според него е изоставил съюзници на САЩ, включително Израел, отбелязва Франс прес.

"Нашите приятели трябва да могат да разчитат на споразуменията, които сме подписали с тях", каза той, осъждайки анулирането на проекта за противоракетна отбрана в Полша и Чехия и изоставянето на египетския президент Хосни Мубарак през 2011 г.

Тръмп обеща да води война с радикалния ислям и да унищожи групировката "Ислямска държава". "Имам едно просто послание: дните им са преброени. Няма да им казвам къде, нито как. Като държава трябва да сме по-непредвидими. ИД ще изчезне, ако бъда избран за президент. Ще изчезне много, много бързо", каза Тръмп.

Той заяви, че САЩ трябва да укрепят въоръжените си сили и че ако стане президент, няма да се поколебае да изпраща войски на различни места, ако няма алтернатива, отбелязва Ройтерс.

Според Тръмп не трябва да се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие. САЩ имат сериозни разногласия с Русия и Китай, но трябва да търсят допирни точки с тях въз основа на споделени интереси.

Тръмп изнесе речта пред поканена публика от консервативни експерти по национална сигурност и известни външнополитически коментатори. Той прочете речта си от аутокю - съществена промяна за претендент за Белия дом, който се подиграваше на съперниците си, че правят това и обикновено говори импровизирано, отбелязва АП.

Съветниците на Тръмп представиха днешната му външнополитическа реч като първата от поредица политически речи, чиято цел е да успокоят американците, които се тревожат, че бизнесменът няма нужния опит да се справи с отговорностите на президентския пост.

/БТА/