Посещението на баварския премиер и лидер на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер в Москва бе предизвестен провал. Още преди самолетът му да излети за Русия, германски опозиционни политици и дори хора от партиите в управляващата коалиция - ХДС/ХСС и Социалдемократическата, остро разкритикуваха предвидената среща на Зеехофер с Путин. И щом визитата приключи, стана ясно, че противниците на дипломатическото му пътуване са били напълно прави, пише Инго Мантойфел от "Дойче веле".

Не е моментът да се държим, сякаш нищо не е станало

Помирителните изявления на баварския политик в Москва показват, че не е осъзнал сигналите на времето, засягащи путинска Русия. Зеехофер явно смята и до днес, че "украинската криза" идва просто от дребно недоразумение и само да пожелаем, може скоро да подновим деловите контакти - ни лук яли, ни лук мирисали, а баварските предприятия пак да получават огромни поръчки и обичайните доходи.

Но анексията на Крим и хибридната война в източноукраинските региони целяха не само да препречат пътя към истинската демокрация в Украйна и проевропейския курс на страната. В далеч по-голяма степен агресивната политика на Русия спрямо Киев е част от стратегията на Кремъл за преразглеждане на световния ред и архитектурата за сигурност в Европа, формирани след 1990 г.

Днешното поведение на Зеехофер категорично не е оптималната реакция срещу тази неоимперска и ревизионистка политика на Кремъл - баварският премиер преждевременно поставя под съмнение европейските санкции, създавайки впечатление, че Западът търси нормализация на отношенията с Русия без никакви условия. И Зеехофер греши още повече, ако си мисли, че санкциите са единствена причина за икономическите проблеми на Русия и спада в доходите на баварските фирми, работещи в Руската федерация.

Същинската причина за икономическия спад в Русия са широко разпространеният произвол и корупцията, също и фактът, че президентът Путин спъва икономическата, политическата и социалната модернизация на страната. Всичко това само засилва зависимостта на Русия от международния суровинен пазар. Съответно постоянно намаляващата от месеци цена на петрола води до отслабване на рублата, което на свой ред свива покупателната способност на потребителите и на предприятията. Ето защо в днешна Русия едва ли има начин да спечелиш нещо.

Стратегическите интереси на Германия са по-важни от икономическия интерес на Бавария

Санкциите, наложени с право на Русия заради политиката й спрямо Украйна, сами по себе си не бяха причина за икономическата криза във федерацията. Най-много да са я изострили дотам, че Кремъл се видя принуден да отхвърли по-нататъшните си неоимперски планове за Украйна (проекта "Новорусия"). В това отношение западните санкции постигнаха успех.

Постепенно вдигане на санкциите обаче не може да има без конкретни ответни действия от страна на Москва. Баварско-германски индустриален парк в Подмосковието, една-две договорени преференции и поръчки за баварски предприятия - та това са просто трохи.

Стратегическият интерес на Германия и на Европа трябва да включва най-малкото възпиране на путинския неоимпериализъм. Също и стремеж чрез съгласувана, реалистична политика да върнем Кремъл към спазване на принципите, залегнали в оформения вече световен ред и в европейската система за сигурност. Задачата безспорно не е лесна и става още по-неразрешима след помирителните изявления на Зеехофер към руската страна.

Москва съдейства за засилване на бежанския поток


По въпроса за Сирия и свързаната с него тема за бежанците президентът Путин днес също не е партньорът, търсен от Зеехофер. Докато двамата разговаряха в Москва, бяха спрени стартиралите наскоро в Женева преговори за мирно уреждане на сирийския конфликт.

Защото правителствените войски на Башар Асад минаха в атака с подкрепата на руските въздушнокосмически сили. Така Путин торпилира всички дипломатически усилия, полагани в доста трудни условия главно от западната дипломация.

Така руската политика в Сирия дори увеличава още повече потока от бежанци.

Развитие, което кара баварския премиер да изглежда като наивен регионален политик, отишъл твърде далеч по международния дипломатически паркет. Крайно печално е, че Путин и Русия излязоха твърде сложна задача за Хорст Зеехофер, направил с посещението си в Москва мечешка услуга на канцлера Меркел и на западната политика спрямо Русия.

От своя страна президентът Путин може чрез контролирани медии да представи пред руската публика изопачена картинка - как човек от правителството на една западна страна няма какво да извади срещу външната политика на Русия. Прочее, Хорст Зеехофер не само че се върна от Москва с празни ръце, но даде и възможност на руската пропаганда да заснеме тъй мечтани от Кремъл видеокадри, показващи германски политик, заложил сляпо на партньорство с Русия. Всичко това бе предсказуемо. Ето защо би било по-добре Зеехофер изобщо да не ходи в Москва.

/БТА/