Жени Танкова ръководи археологическите проучвания на Голямата базилика. За нея и колегите с края на лятото работата  не приключва. Амбициите са обектът да се разкрие до средата на следващата година и всеки ден без валеж се използва за работа.

В този сезон изследването се е съсредоточило върху централния кораб, разкрит средновековен некропол 32 гроба, с много предмети, даващи информация за живота от 10-12 век.

Разкрит е централния вход на Базиликата. От двете му страни има съхранена ценна мозайка.

Археологът изрази надежда, в скоро време ще се стигне до средната мраморна пътека, от двата страни на която е имало колонада. Екипът от учени се надява и ще успее да докаже предположението си, че базиликата е имала и втори етаж.

Епископската базилика е една от най- големите, откривани на Балканите със своите над 70- метра дължина и широчина от 40 метра - разказа Жени Танкова.

Сградата е била унищожена през 6 век от много силно земетресение, следва период на бедност, доразрушаване и разграбване на много ценности в нея. Въпреки това, под пластовете срутени стени сега се разкриват много архитектурни елементи и това ще даде възможност за по- пълно възприемане на уникалния паметник.