За пръв път цирк у нас бе удостоен със званието „академичен”. Цирк „Балкански” вече ще се нарича „Български академичен цирк”. Званието бе връчено на доайена на цирковото изкуство у нас Александър Балкански от председателя на Българската академия на науките и изкуствата /БАНИ/ - акад. Григор Велев.

Александър Балкански от години се бори за общинска територия, на която да построи шапитото на цирка. Серия от скандали бележат усилията му – имаше палежи около цирка в Зона Б-18 в столицата, десетки междуличностни разправии и дори магии. При инцидент с номера „Колелото на смъртта” едва не загинаха и двамата синове на Балкански, след което той

обвини в черна магия братя Бедникови

които си позволиха да пуснат по кабеларката си заснет спектакъл на цирка, без разрешението на собствениците му. СЕМ им състави акт за 300 лева, а бай Сашо Балкански ги заплаши със съд за 300 000. През 2008 г. биха работници от цирка в мол „София”, а през 2013 г. пък едва не загина моторист в уникалния номер на цирк „Балкански” „Глобуса на смъртта”. По-големият син на Балкански-старши се отказа от номера „Колелото на смъртта”, а по-малкият – Николай, продължи да го играе със съпругата си Велизара, която и при втората и третата си бременност игра до последно номера. Фамилия Балкански са истински артисти, това е безспорен факт, но постоянно си навличат гнева и завистта на колеги в бранша заради

„голямата уста” на академика

Александър Балкански пръв разкри имената на незаконните циркове у нас, на опасностите във връзка с техническата безопасност на цирковите съоръжения, тайните за палежа на националния ни цирк, въстана срещу забраната на животните в цирка и пр. и винаги е имал смелостта да отстоява собственото си мнение. Съдбата на цирковата фамилия е достойна за филм, защото тръгва от легендарната трупа със световна известност Малеволти, от която е майката на Балкански-старши – Лола.

Сашо Балкански-старши е единственият наш акробат, заслужил аплодисментите на папата и на кралица Елизабет Втора. Въпреки че е бунтар по характер, Балкански-старши вярва в съдбовното предопределение – на 7.07. 1977 г. пада от 11 м височина от трапеца като акробат, но остава жив, макар и изпочупен и с обезобразено лице. С жена му са изгубили 4 деца заради постоянните пътувания с цирка.