Няма надеждни доказателства рускитете въздушни удари в Сирия да са взели цивилни жертви, заяви Кремъл в отговор на критика от германския канцлер Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Вчера Меркел заяви, че е ужасена от това, че руските бомбардировки са принудили десетки хиляди сирийци да напуснат домовете си и намекна, че въздушните удари са в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН от декември, която е подписана и от Москва. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също заяви, че руските действия в Сирия помагат на "кървавото управление" на президента Башар ал Асад.

В отговор на изказването на Меркел по време на визита в Турция, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Въпреки множеството подобни изявления, досега никой не е представил едно-единствено надеждно доказателство в подкрепа на тези думи". Също така е изключено да се говори за подобряване на отношенията с Турция, чиито изтребители свалиха руски бомбардировач близо до турско-сирийската граница през ноември, добави той.

"Отношенията ни сега са на най-лошото си равнище от няколко десетилетия. Турция извърши подла агресия към Русия. Турция не е дала адекватно обяснение на действията си и не е поднесла подходящо извинение", каза Песков.
Той определи като "неверни и абсурдни" обвиненията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Русия е започнала нашествие в Сирия в опит да създаде "бутикова държава" за Асад.

"Добре известно е, че руските ВВС са в Сирия след покана от законното сирийско държавно управление. Следователно не може да се говори за окупация на Сирия, нито де юре, нито де факто", заяви говорителят на Кремъл, цитиран от БТА.