Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова се класира за решаващия трети кръг от квалификациите на турнира на твърди кортове в Дубай (ОАЕ) с награден фонд 2 милиона долара. Пиронкова победи убедително поставената под номер 8 в пресявките Катерина Бондаренко (Украйна) с 6:2, 6:1 за 68 минути. Сред размяна на ранни пробиви 28-годишната пловдивчанката взе осем от следващите девет гейма, с което спечели първия сет и поведе с 3:0 във втория. До края българката, 93-а в световната ранглиста, доминираше и не даде особени шансове на съперничката си. Така Пиронкова заработи 18 точки за световната ранглиста и 5408 долара, а в решителен мач за влизане в основната схема тя ще срещне втората поставена Ана-Лена Фридзам (Германия).

22-годишната Фридзам, която достигна до осминафиналите на Откритото първенство на Австралия през миналия месец, е 53-а в класацията на WТА в момента. Тя няма титли в кариерата си, но има един загубен финал в Линц през миналия сезон. Двете не са се срещали досега.

Втората ракета на България Сесил Каратанчева отпадна във втория кръг на квалификациите след поражение от водачката в предварителната схема Варвара Лепченко (САЩ)с 0:6, 6:7(1) за 83 минути. Каратанчева взе едва четири разигравания на собствен сервис и общо осем в целия първи сет, но във втория беше равностойна. След размяна на по три пробива се стигна до тайбрек, в който Лепченко доминираше и в крайна сметка стигна до успеха. Софиянката напуска надпреварата с 2951 долара и 13 точки за световната ранглиста, в която заема 115-ата позиция.