Турските власти са започнали да прехващат повече от една година преди опита за преврат съобщения, разменяни чрез приложение за криптиран чат, между симпатизанти на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат на 15 юли, съобщи турски служител, цитиран от Франс прес.

Според служителя, пожелал анонимност, турското разузнаване е започнало да разшифрова тези послания, изпращани чрез приложението ByLock, от май миналата година.

Наблюдението им е помогнало да научат имената на 40 хиляди симпатизанти на гюленисткото движение, между които имало 600 военни с висок ранг.

"Голям брой от хората, идентифицирани благодарение на ByLock, са директно замесени в опита за държавен преврат", е казал служителят.

Събраните данни са позволили на разузнаването да разкрие тяхната мрежа или поне по-голямата част от нея. По-късно пучистите спрели да използват чат-а, след като усетили, че не е сигурен.

Според Анкара те са си разменяли по време на преврата послания чрез WhatsApp - чат във Фейсбук, който от тази година предлага пълно криптиране на комуникациите.

Тази седмица турският министър на енергетиката Берат Албайрак заяви, че властите са изготвили списъци с членовете на мрежата на Гюлен още преди пуча. (БТА)