Турция и Саудитска Арабия може да започнат съвместна наземна операция срещу радикалната групировка ”Ислямска държава“ в Сирия.

Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Турското външно министерство обяви, че Рияд ще изпрати военни самолети в базата "Инджирлик", които ще бъдат използвани във войната срещу екстремистите. Точният им брой обаче не е известен към настоящия момент.

"Ако има стратегия (срещу "Ислямска държава", тогава Турция и Саудитска Арабия може да влязат в сухопътна операция", заяви пред местни медии външният министър на Анкара Мевлют Чавушоглу.

Междувременно НАТО обяви, че ще разшири присъствието си на Изток.

"НАТО ще проведе безпрецедентно след студената война укрепване на източния фланг в отговор на решителните действия на Русия", обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС и БТА. Той участва в Международната конференция по сигурността в Мюнхен.

Тези новини идват на фона на обявената вчера готовност на Русия и САЩ за спиране на огъня в Сирия.

Преди ден международната група за подкрепа на Сирия се споразумя за осъществяване на временно спиране на военните действия в сирийския конфликт и ускоряване и разширяване на хуманитарните доставки.

Американският държавен секретар Джон Кери, руският външен министър Сергей Лавров и специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура водиха почти шестчасови преговори с представители на европейски и близкоизточни страни. На срещата присъстваха външните министри на Иран и Саудитска Арабия - държави, за които се смята, че имат ключово значение за осъществяване на трайно прекратяване на огъня и политически преход в Сирия.

Участниците в срещата се договориха по три основни въпроса: постепенно прекратяване на военните действия в Сирия с твърда крайна дата; осигуряване на хуманитарен достъп до градове, обсадени от двете враждуващи страни; и ангажимент за възобновяване на сирийските мирни преговори в Женева.