Турция се превръща в център, обединяващ международните енергийни маршрути и осигуряващ енергийната сигурност на Европа, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм в парламента в Анкара, цитиран от ТАСС.

"Турция става център, където се срещат енергийни пътища и се осигурява енергийната сигурност на Европа", каза той на заседание на управляващата Партия на справедливостта и развитието. "С Азербайджан реализираме проектите Баку-Тбилиси-Джейхан, Шахдениз, ТАНАП, с Русия - "Син поток" и сега започваме реализацията на проекта "Турски поток", каза Йърлдъръм.

Русия и Турция подписаха вчера междуправителствено споразумение за изпълнение на проекта за газопровод под дъното на Черно море "Турски поток".

Договорът бе подписан от министрите на енергетиката на двете страни след преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.

По думите на Йълдъръм, макар Турция да е транзитна страна за енергоносителите, това не намалява ролята й в района. "Разположението на страната в енергийния коридор й придава стратегическа значимост", подчерта турският премиер.
 

/БТА/