Какво количество сол действително е необходимо, за да навреди на сърцето? Употребата на твърде много сол не се отразява добре на тялото, особено защото е свързана с повишен риск от сърдечни проблеми. Но колко е твърде много?
Едно ново проучване предполага, че може да не се налага да се притесняваме толкова много колко сол консумираме с храната.
Солта, която използваме, за да овкусим храната, съдържа натрий. Ако той често се приема в големи количества, може да доведе до редица сърдечносъдови проблеми, включително хипертония. Световната здравна организация (СЗО) казва, че човек не трябва да консумира повече от 2 грама натрий на ден, което е около 5 грама сол дневно.
Американската асоциация на сърцето (AHA) препоръчва не повече от 2,5 грама натрий на ден, въпреки че те заявяват, че идеалният прием е не повече от 1,5 грама дневно за възрастен, пише на сайта medicalnewstoday.com.
Специалисти от Университетът “Макмастър” в Хамилтън, Канада, както и учени от 21 други страни, предполагат, че тези граници за употребената сол са ненужно ниски.
Прочетете още
- 13:00 "Вземете мерки": Обвиниха младежи в грозно дело СНИМКА
- 13:31 Избухна пожар в Стара Загора, дим се издига в небето* СНИМКИ
- 12:00 Погрешка: Карловец взе чужда чанта с животоспасяващи лекарства, нужна е помощ СНИМКИ
- 15:12 Сестрата на детето, ударено във Видин: Защо се моли да мълчим и да не споменаваме опасенията си?