Над 350 деца показват своите умения и заложби по време на деветата Панорама на професионалното образование, която се провежда днес и утре в панаира. Това са ученици от 150 професионални гимназии от цялата страна и ще участват в различни състезания и конкурси, включващи "Стилни мебели и дърворезба", "Млади таланти в модата", "Най-добър млад керамик", "Най-добър млад фризьор и гримьор", „Най-добър млад сервитьор" и др. Ще се проведе и състезание по приложна електроника „Мога и зная как“.
Панорамата беше открита днес от зам.-министъра на образованието Мария Гайдарова. Тя сподели своите надежди, че примерът на младежите, които се състезават и печелят състезанията, ще увлече и други техни връстници, които ще търсят и намират своята успешна кариера и реализация в България. „Панорамата на професионалното образование е празник на иновативността и атрактивността на професионалното образование и обучение, което може да развие таланта на младия човек и да го насочи към най-подходящото кариерно развитие“, каза Гайдарова.
Това е най-големият форум, в който участват професионални училища от цялата страна. Тук те показват реалните резултати от годините работа и обучение.
Учениците демонстрират своите знания и умения в 11 професии. В програмата е включена и категория „Най-добра бизнес идея“.
Най-атрактивна е надпреварата в разделите за озеленяване и цветарство, фризьорство, грим и мода. Озеленителите и цветарите изработват букети за абитуриентски бал и аранжират кошници. Фризьорите правят прическа, съчетаваща класика и авангард, на тема „Цветя“, която е основна и за младите модни дизайнери, а гримьорите се вдъхновяват от тема „Цветно“.
Бъдещите мебелисти представят колекции от среден и висок клас, както и дърворезба. В състезанието за най-добър млад строител се изпълняват задачи за зидане, шпакловане, боядисване, поставяне на облицовки и настилки. Надпреварата по приложна електроника „Мога и зная как“ е за монтьори на електронна техника и компютърни системи.
Млади готвачи кръстосват черпаци
Пиле с боровинков сос, пуширани яйца с джинджифил и пъстърва с розмарин и орехи са само част от кулинарните изкушения, които приготвят днес млади готвачи от специализираните училища в страната. С пот на челата и нож в ръката те се състезават за най-престижната награда – Националната кулинарна купа на България.
Това е десетото юбилейно издание на престижното кулинарно състояние, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи, Министерството на образованието и науката и Съветът по туризъм – Пловдив. Надпреварата ще се проведе днес и утре в 2-ра и 3-та палата на Международния панаир като част от Панорамата на професионалното образование.
Залозите са големи, напрежението – също. Младежите имат само 120 минути на разположение за да подготвят три кулинарни шедьовъра – предястие, основно и десерт. Най-важна е правилната организация на работните процеси, а победителят ще получи престижна стипендия за кулинарната академия HRC – един от най-добрите кулинарни институти в Източна Европа.
Журито на състезанието включва и международни готвачи. „Много държим на креативността, презентацията на храната, както и на използването на новости в готвенето,“ заяви Ивайло Димитров – председател на журито, което ще оценява младите готвачи. „В днешно време готвенето не е това, което беше. Очакваме от младите ни надежди да са запознати с техники като пуширане и вакуум готвене. За да постигнат успех е много важна организацията. Много държим и на хигиената“.
За по-голям драматизъм, журито налива допълнително масло в тигана като задава въпроси, които допълнително могат да разконцентрират участниците.
По време на събитието ще се проведе и националният кръг на състезанията „най-добър млад хлебар-сладкар на годината“, „най-добър млад сервитьор“ и „най-добър млад барман“. Във всяко от тези състезания сили ще премерят победителите от регионалните кръгове, проведени в София, Варна и Велико Търново в края на март.