В сърцето на квартала с червените фенери в Амстердам се издига бронзова статуя на жена, стояща в рамките на врата. Паметникът е кръстен Belle и е първият и единствен в света, посветен на проституиращите.Холандия е една от малкото страни в света, където проституцията е легална и регулирана. Проституиращите се подлагат на редовни здравни прегледи за сметка на правителството, а собствениците на публични домове трябва да получат здравни сертификати, преди да могат да наемат или отдават под наем стаите си. В Амстердам най-големият и най-известен квартал с червени фенери е De Wallen. Именно там се намира и статуята, пише profit.bg
В района се намират приблизително триста едностайни кабини, наети от проститутки, които предлагат своите сексуални услуги през прозореца или стъклената врата, обикновено осветена с червена светлина. Наречени "kamers", те са голяма туристическа атракция в Амстердам.
Идеята за статуята Belle е на Маришка Маджур, основател на Информационния център за проституцията и бивша секс труженичка. Тя е на шестнадесет години, когато започва да се занимава с най-древната професия. На тази възраст тя не смята проституцията за унизителна. 

Напротив, Маришка казва, че работата й я е правила щастлива и й е носила високи доходи. През 1994 г. тя се пенсионира и открива информационния център, чрез който образова обществото относно секс професията. 

Организацията прави обиколки из квартала за туристи и студенти и провежда лекции и презентации върху въпроси, свързани с проституцията. През 2007 г. тя поръчва на художник да създаде Belle, за да покаже уважението си към милионите жени по света, които изкарват прехраната си чрез проституция.Надпис на статуята гласи: "Уважавайте проституиращите по целия свят".