Дрон засне потресаващи кадри след земетресението в Тайван. На видеото се виждат разрушените от земния трус сгради в южния град Тайнан. До този момент официално са потвърдени 11 жертви, повече от 462 са ранени. Много вероятно е обаче под развалините да има десетки затрупани.

Както Марица.бг съобщи трус с магнитуд 6,4 нанесе сериозни щети на поне пет големи сгради в 1,8-милионния Тайнан на остров Тайван.  Земетресението е станало в 3:57 сутринта в събота местно време (21:57 петък българско време).

Епицентърът се е намирал в югозападната част на острова, а дълбочината му е била около 10 километра.

Общо са хоспитализирани над 462 души, които спасителите са извадили под развалините на разрушени сгради, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

В района Юнкан е разрушена 17-етажна сграда, друга, 16-етажна, е частично разрушена. Сериозно са пострадали още 7-етажна сграда, няколко по-малки постройки и търговски комплекс.

Изглежда, че град Тайнан, където земетресението е било усетено най-силно, не е пострадал силно от земетресението, като се изключи срутената сграда. Лекарите казват, че повечето ранявания са били леки.

Жителите на Тайнан съобщават, че трусът е бил усетен силно от тях. Според сеизмолозите трусът не е бил много силен с магнитуда си от 6.4 по скалата на Рихтер, но е бил усетен силно заради плитчината си.

Обикновено по-плитките земетресения нанасят повече щети от дълбоките.

Компанията Тайван семикъндъктър менюфекчъринг ко - Ти Ес Ем Си (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd - TSMC), която е доставчик на Епъл (Apple), обяви, че в завод в Южен Тайван, където рано тази сутрин удари земетресението, са повредени силициеви пластини и е засегнат към 1 процент от доставките.

Тайван семикъндъктър, най-големият в света подизпълнител в производството на полупроводници, има едно от най-големите и най-нови съоръжения за 12-инчови силициеви пластини в град Тайнан.

Засега Ти Ес Ем Си, сред чиито клиенти е и Куалком (Qualcomm Inc.), е единственият доставчик на Епъл в Южен Тайван, съобщил за нанесени щети от бедствието. Говорителка посочи, че са счупени пластини в процес на изработка.

След труса социалната мрежа "Фейсбук" активира функцията "проверка за безопасност", даваща възможност на потребителите да разберат дали близките и роднините им са в безопасност, както и да съобщят, че самите те са добре, ако са в района на стихийно бедствие.

Това съобщи на страницата си основателят на мрежата Марк Зукърбърг.