Учени от университета в Ървайн, Калифорния са открили защо се пристрастяваме към пържените картофи и не можем да спрем да похапваме от тях. Ето обяснението:
Съдържащите се в картофите мазнини отключват в стомаха ни вещества, които действат по подобие на марихуаната.
Професор Даниеле Пиомели и екипът му изследвали реакциите на опитни мишки, след като те се хранели с мазни храни, подобни на сервираните в заведенията за бързо хранене. Проблемът възниквал още при допира на храната с езика на гризачите.
Според учените мазнините осъществяват пряк контакт с мозъка, който от своя страна подава сигнал към стомаха. Той го задължава да отдели „естествените наркотици“ по стените си - ендоканабиноиди. Въздействието им ни кара да искаме още и още от тази храна.
Доскоро се смяташе, че пристрастяването към пържените картофи и другите мазни храни от заведенията за бързо хранене е само въпрос на лакомия. Но изследването дава химическото обяснение за пристрастяването ни към подобни храни.
При другите вещества, съдържащи се в храните, като протеините например, не се наблюдава подобен ефект.
Източник: Дарик
Прочетете още
- 17:00 Новата маркировка по "Опълченска" вече обърква столичани, първи ПТП-та ВИДЕА
- 18:00 Какво да забучим на тротоара, за да не паркират върху главите ни?
- 14:00 Кръстовище в София се превърна в капан за пешеходци... заради кофи за боклук
- 19:15 Проф. Янчева към кметовете в Пловдивско: Очаква се лошо време, вземете мерки!