В някои страни е напълно законно мъжът да отвлече жената, ако в последствие се ожени за нея. А знаете ли, че докато четете това, девет жени са изправени пред съд, защото са се осмелили да носят мъжки панталони?

Макар да съществуват световни организации за защита на жените и борещи се за равноправието им с мъжете, все още съществуват държави, в които насилието над жените и дискриминацията продължават да са практика.

Кои са най-дискриминиращите закони за жените?

Жените могат да бъдат бити от своите съпрузи

В Пакистан съществува законопроект, приет от Посолството на ислямската идеология, който позволява насилието на жени от техните съпрузи по време на браково съжителство. Под насилие законът посочва, че е с цел поддържане на дисциплина у жената. То се прилага както е описано при: неспазване изискванията от мъжа, жената не се облича така както съпругът й определя, откаже да прави секс или не взима душ след секс.

Омъжените жени могат да бъдат изнасилвани от мъжете си

Този закон е приет и се практикува в държави като Индия, Бахами и Сингапур. В тях се смята за напълно законно да се изнасилват омъжените жени. Въведен е единствено праг на годините на жената, след които това е позволено. За Индия жените трябва да са с навършени 15 години, в Бахамите 14 години, а в Сингапур момичета трябва да са на 13 години.

Жените могат да бъдат отвличани

В Ливан не се смята за наказуемо отвличането, изнасилването и посегателството над жени, стига след извършването на което и да е деяние, мъжът да вземе за своя съпруга жертвата си. Интересен е фактът, че този закон има и в европейска държава като Малта. В нея отвличането няма финансова глоба за извършителя, ако той заяви намерения да се ожени за жената. А ако изпълни намеренията, той не само не плаща парично наказание, но и не отива на съд.

Жените могат да бъдат убивани за изневяра с минимални наказания за убиеца

Ако убиеш съпругата си в страна като Египет, ще изтърпиш минимални наказания за убийство. Мъжът може да извърши това, ако завари жена си да му изневерява. Едва 7 години затвор е наказанието за същото злодеяние в Сирия, където мъжът може да убие не само жена си, но и сестра си, майка си и дъщери си, ако те са сгодени, но са хванати в изневяра.

Жените могат да бъдат физически малтретирани

В Нигерия мъжът може напълно ненаказано да бие жена, без значение дали има някаква връзка с нея, тя може да бъде напълно непознат човек за него.

Жените нямат право да напускат домовете си, когато пожелаят

Този закон е приет в Афганистан и Йемен, където правата на съпругата могат да бъдат сведени до минимум и тя да няма право да напуска семейния дом без предварителното разрешение на съпруга си.

Мъжът избира къде да работи жена му

Съществува закон, според който съпругите нямат право сами да избират работа си. Мъжете им са тези, които определят професията им и могат да не позволят на жените да изберат работа различна от тяхната. Този закон е приет и се прилага в Камерун и Гвинея.

Жената няма право да се разведе

В Израел бракоразводни дела се позволяват само ако бъдат поискани от страна на съпруга.

Показанията на жените са малоценни

В Пакистан показанията, дадени от жени, не се взимат под внимание в съда.

Жените нямат право да шофират

Най-широко разпростеният закон за жените в Саудитска Арабия гласи, че жената няма право нито на шофьорска книжка, нито да шофира. Към него се включва и забраната за лично притежание на автомобил.

Жените не наследяват поравно с братята си

Двойно по-голямо наследство получават синовете в едно семейство в сравнение с дъщерите в Тунис. Понякога малките момичета са и лишени от всякакво наследство.