В Северен Лондон е регистриран рекорден брой гласуващи за сутрешните часове и в посолството вече има опашки от желаещи да пуснат вота си българи, заяви за БНР Мария Спирова от Лондон.

Според нея времето в Англия е много студено, а в секциите няма отопление. Допълнителен проблем е необходимостта избирателите да попълват две декларации в случай, че участват на изборите за президент и вицепрезидент и на референдума, а в много от секциите няма и достатъчно пространство, където да се попълват декларации.

Всяка стъпка от процедурата по гласуване и обработване на бюлетините – сгъване, разясняване на процеса по гласуване, изясняването на желанието на избирателя да гласува на референдума – добавя по няколко минути към гласуването.

Според Спирова ЦИК се отнася подозрително към избирателя и СИК и по тази причина при изборите има много "бумащина", за разлика от Великобритания.

Очаква се около 16 часа в секциите в Лондон да се образуват опашки и е твърде вероятно гласуването да продължи и след официалния край на изборния ден.

От Хага Лили Славчева съобщи пред БНР, че избирателната активност там нараства, като обстановката е спокойна.