Руската централна банка очаква рецесията в страната да продължи, а финансовото министерство приканва да се готвим за трудни времена, предупреждава бизнес изданието "Ведомости" в статия за "стресовите сценарии, все по-вероятни според властите" в Москва.

Изброяват се параметрите на рисковия за Русия сценарий за 2016 г.: цена на петрола 35 долара за барел, спад в икономиката с още 2-3 процента, развитие на инвестиционния спад, бавно намаляване на инфлацията до 7 на сто към края на годината и свиване на реалните заплати, съпроводено с нарастваща безработица.

Средногодишната цена догодина ще падне на равнище 40 долара за барел, което ще вдигне бюджетния дефицит в Русия на 5,2 процента от БВП, а резервният фонд ще се изчерпи през годината почти напълно, прогнозира финансовото ведомство. По изчисления на икономическото министерство при тази цена на петрола икономиката ще се свие с още 1 процент, а средногодишният курс на долара ще е 72,6 рубли.
Експертите на вестника са единни в мнението, че в близките няколко години цената на петрола ще се колебае в коридора 40-60 долара за барел.

Сред причините за това ново изостряне на кризата те изтъкват изявленията на руски официални лица, че икономиката е минала дъното и започва да се възстановява, заблуждавали предприемачите и населението. Затова бизнесът едва сега започва да реагира на кризата, вместо в самото й начало - да намалява заетостта, разноските и бюджетите.

Миналия ноември, когато руската централна банка за пръв път представи рисков сценарий, бе подчертано, че е крайно малко вероятно той да стане реалност. Сега обаче според управителката й Елвира Набиулина "последната динамика в цените на петрола показва, че този сценарий е станал по-актуален".

Причините да отслабва руската валута са все същите - рублата пада, следвайки петрола, петролът пък поевтинява поради свръхпредлагане (на пазара излиза освободеният от санкции Иран, а САЩ за пръв път от десетилетия могат да вдигнат ембаргото от износа на нефт) и поради недостиг на търсене (забавя се растежът на китайската икономика), пояснява "Ведомости", цитиран от Би Би Си.
Освен това е съвсем реална перспективата САЩ да втвърдят своята кредитно-парична политика, пише "РБК дейли".

Догодина Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ смята да вдигне лихвените равнища, което ще оскъпи долара спрямо всички останали валути. А решението на руската централна банка да не намалява ключовата лихва, което теоретично би трябвало да укрепи рублата, остави пазара равнодушен, отбелязва вестникът.

"Без сериозна подкрепа от страна на регулатора рублата е просто обречена да падне", коментира аналитикът Максим Осадчи, цитиран в "Новие известия".
 

/БТА/