Отказът на Русия да спре бомбардировките в Сирия парализира преговорите в Женева, пише електронният в. "Газета". "Преговорите за Сирия - отложени или провалени?", пита "Московский комсомолец".

Женевските преговори за Сирия са замразени до 25 февруари. Сред основните причини са руските бомбардировки, с чиято помощ войските на Дамаск обкръжиха Алепо, стратегически важен град за антиправителствените сили. Преди замразяването сирийски опозиционери настояваха в Женева руските удари незабавно да бъдат спрени. На 3 февруари Русия официално отказа да изпълни това искане, напомня "Газета".

"Русия засили бомбардировките на териториите, контролирани от опозицията, в опит да разклати преговорния процес и същевременно да реши свои политически задачи - заяви в началото на седмицата говорителят на Върховния комитет за преговори (ВКП) Салем ал Муслад. - Русия бомбардира опозицията, вместо да бомбардира "Ислямска държава"."

Отлагането на преговорите едва ли може да провали мирния процес, пише изданието, цитирано от Би Би Си. Според експерта Вениамин Попов договореният сценарий дава на сирийските делегации още половин година за сближаване на позициите.

"Дори някои участници демонстративно да напуснат Женева, после пак ще се върнат с оглед значението на дипломатическия процес. А някои опозиционери все по-често обещават временно да прекъснат преговорите, но няма да си заминат от Женева", прогнозира бившият руски посланик в арабски страни.

Проточването на преговорите сега е добре дошло за Русия и съюзниците й. По думите на Попов днес позициите на проамериканския опозиционен ВКП са по-слаби отвсякога.

Джулиън Барнс-Дейси, аналитик от Европейския съвет за външна политика, изразява опасения, че продължаващите руски бомбардировки може напълно да разрушат дипломатическия процес около Сирия.

"В очите на Запада целите на Русия изглеждат по следния начин. Първо, страната се опитва максимално да укрепи позициите на Асад в териториалната му конфронтация с опозиционните въоръжени бойци, за да получат допълнителна тежест представителите на Дамаск. Второ, Русия продължава да изтласква от преговорния процес представителите на бойни групировки, смятани от нея за враждебни", добавя наблюдателят.

Руският заместник-външен министър Генадий Гатилов нарече демарша на т. нар. умерена сирийска опозиция опит да бъде провалено уреждането на ситуацията в страната. По думите му, цитирани от РИА Новости, тези опити са абсолютно неприемливи, тъй като става дума за борба с терористичната заплаха в тази страна.

Несъстоятелен е и вторият предлог, че те не могат да участват в преговорите поради влошената хуманитарна ситуация в Сирия, пише "Военное обозрение".

Сирийските опозиционни групировки от преговорния комитет под егидата на Саудитска Арабия изобщо не се появиха в Женева, отбелязва "Комерсант".

Ако те не променят в крайна сметка позицията си, новият мирен процес ще претърпи още по-мащабно фиаско от конференцията "Женева-2" преди две години. Тогава делегатите на режима на Асад и на опозицията наистина не седнаха на обща преговорна маса, но поне се събраха в една сграда, припомня вестникът.

Запитан от швейцарска телевизия дали женевските преговори може изцяло да се провалят, специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура заяви: "Това винаги е възможно, особено след пет години ужасна война, страните в която се мразят взаимно". И добави, че без преговори "за Сирия няма никаква надежда", съобщава "Независимая газета". Нещо повече, според експерти тогава Сирия може да се разпадне, пише всекидневникът.

По думите на политолога Александър Игнатенко "Виенският процес предполага да се запази субектността, целостта на Сирия в границите отпреди кризата", но "някои сили действат с оглед да бъде провален - най-вече Рияд, патрон на ВКП, и други страни, коалиращи се със Саудитска Арабия. Примерно Турция, която все мечтае да раздроби Сирия, та да си отреже и парче от нея, и част от Ирак".

Москва "трябва да мине към атакуваща стратегия в Близкия изток", призовава "Взгляд".

Отдавна "е необходимо Русия и съюзниците й да прехвърлят военнополитическата си дейност извън границите на Сирия. Това би позволило да създадем максимално съществени политически, социални, военни и финансови затруднения на Турция, Саудитска Арабия, Йордания и други страни, предприели с чужди ръце военна интервенция срещу нашата близкоизточна съюзничка", се казва в материала.

Според "Взгляд" сега условията за това са "най-благоприятни" с оглед "големите проблеми" в изброените страни, "предизвикани главно от собствената им политика спрямо Сирия".

Изданието откроява по-специално "глобалното противопоставяне между САЩ и Русия, изострило се във връзка с конфликтите в Сирия и Украйна". Според текста "американците са на път да претърпят загуба" в тази конфронтация, губейки и своя статут на "световен жандарм".

"В Сирия фактически тече сега трета световна война между Русия, Сирия, Иран и съюзниците им, от една страна, и САЩ с техните съюзници - от друга. И в тази война съвсем не побеждават Съединените американски щати", твърди "Взгляд".
 

/БТА/