Много голяма част от продуктите запазват или губят своите качества според начина, по който ги съхраняваме. Затова прочетете внимателно тези съвети за съхраняване на продуктите и ги запомнете. Защото не е достатъчно да си купите домати за салата, за да сте сигурни, че ще хапнете здравословно. Трябва да знаете дали доматите може да се държат в хладилника, в близост до какви продукти не бива да ги слагате и т.н.

Наскоро ви представихме първа част от съветите за съхранение на продукти. Ето и останалите.

16. За да не изсъхва кашкавалът, затворете го в съд заедно с бучка захар.

17. Сухото сирене възвръща структурата си, ако го потопите за кратко в мляко.

18. Ако лимоните ви изсъхнат, потопете ги за малко в гореща вода, а след това ги завържете в кърпа, за да ги подсушите.

19. За да задържите лимоните дълго време свежи, поставете ги в купа с вода в хладилника и сменяйте водата през няколко дена.

20. Ако зеленчуците ви увехнат, преди да ги ползвате, ги потопете в хладка вода за около четвърт час и след това ги изплакнете със студена вода.

21. Съхранявайте прясното месо винаги отделно от готовите продукти и внимавайте да не капе върху рафтовете на хладилника и върху другите храни в него.

22. По-мазните меса имат по-кратък срок на годност. Например свинско може да се съхранява около 3 месеца във фризера, докато пилешкото и телешкото – 6 месеца.

23. Обезкостеното месо може да се съхранява по-дълго време, а и заема по-малко място в камерата на хладилника.

24. Царевицата може да съхранявате във фризер, но след кратка обработка. Почистете и обелете кочаните, сложете ги да поврят няколко минути, изстудете ги, подсушете ги хубаво и ги приберете в найлонови пликчета. След като ги извадите, оставете ги да се размразят и ги кипнете за още няколко минути във вода.

25. За да са винаги ароматни сладкишите ви, добре е винаги да имате подръка лимонови корички. Може да настържете лимоновата кора и да я затворите със захар в бурканче и да съхранявате в хладилника. Другият вариант е да ги замразите във фризера отново с малко захар.

26. Ако сте понатрупали повечко бутилки с вино вкъщи, съхранявайте го в легнало положение – виното трябва да бъде в постоянен контакт с корка. Внимавайте да не го държите близо до печка или парно, защото температурата, при която е добре да се съхранява, е между 5 и 18 градуса.

27. При резки и чести температурни промени виното увеличава и съответно намалява обема си и качеството му се разваля, затова дръжте бутилките на място със сравнително еднаква температура на въздуха и по възможност – по-висока влажност.

28. Ядките трябва да съхраняваме в добре уплътнени съдове по възможност от стъкло, глина или желязо. В тях не бива да влизат въздух и влага. Във фризера ще издържат до девет месеца и освен това там запазват полезните си качества, защото имат много ниско съдържание на вода и не може да замръзнат.

29. Ако имате възможност да запазите ядките заедно с техните черупки, те ще изтраят два пъти по-дълго. Най-бързо се развалят орехите и фъстъците, а най-издръжливи са бадемите и кашуто.

30. Подправките трябва да се съхраняват в добре затворени буркани на тъмно и сухо място. Ако пък имате пресни подправки, изсушете ги между два вестника и ги приберете в бурканче. Другият вариант е да ги измиете, да ги подсушите добре и да ги пазите в пликчета във фризера.

31. Много е важно как съхранявате сушените плодове, за да запазите полезните им качества. Опаковайте ги отделно едни от други и от време на време ги проветрявайте, за да не мухлясат. Не използвайте за тяхното съхраняване пластмасови кутии. Въздухът им не трябва да е нито прекалено сух, нито прекалено влажен.

към първа част