Тържествена заря-проверка на площад "Съеднинение" в Пловдив беше кулминацията на тържествата по случай 131-ата годишнина от Съединението на България.

Роти от пловдивски поделения се строиха пред паметника на Съединението под звуците на военни маршове, изпълнени от духов оркестър на Военновъздушните сили. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прие почетния строй на представителните части на Българската армия в присъствието на кмета на Пловдив, областният управител, председателят на Общински съвет-Пловдив, депутати и представители на дипломатическия корпус.

В словото си кметът на Пловдив, заяви, е пловдивчани се гордеят с историята си и припомни част от историята на Съединението. „Хората не се опияняват да бъдат столица на един вилает, а се включват в движението за съединение. Русия не приема Съединението, а всяка от великите сили защитава своите интереси. Предците ни избират европерспективата за своята страна и възможността сами да си пишат историята.

Делото от 6 септември 1885 година рядко отсъства от страниците на нашата история, но осмислянето на тези събития трябва да ни помогне сега“, каза Иван Тотев.

Той даде думата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която също подчерта значението на Съединението. „Решението на Берлинския конгрес разделя Княжество България и Източна Румелия, но българите не са убедени, че това е края. Правото да бъдем свободни и обединени  изплатено с кръвта на дедите ни. Съединението е дело на целия народ. Върху тази истина изписана на входа на народното събрание се крепи светоусещането на цял един народ. Когато сме единни целите ни са достижими-това е посланието на 6-ти септември“, завърши словото си Цачева.

Пред паметника в Пловдив бяха поднесени венци и цветя, а всички присъстващи почетоха с едноминутно мълчание делото на българите от 1885 година.  

Честването завърши с тържествена заря. 

 

 

Posted by Ivelin Tomov on Dienstag, 6. September 2016