Традиционният парад за празника на Българска армия 6 май тази година ще е един от най-мащабните в последните години, като в него ще се включат повече от 1300 военни, изтребители, хеликоптери и бронирани машини. 

Традиционно въздушната ни бойна мощ ще се води от вертолет „Ми-17“, който ще прелети на 100 м височина с националния флаг. Ще дефилират и транспортните великани „Ан-30“ и „Спартан“. За първи път в парада ще участва вертолет „Пантер”, бронирана машина „Командо” и ракетния комплекс „Точка”.

След парада два самолета МиГ-29 от 3-та авиобаза Граф Игнатиево ще поздравят гражданите на Пловдив в чест на Деня на храбростта и празника на Българската армия. След парада на жълтите павета в столицата, те ще минат с полет на 300 м височина над централната част на града между 11.00 ч. и 11.20 ч. След тях формация вертолети от 24-та авиобаза – Крумово също ще поздрави гражданите на Пловдив. Те ще видят вертолета Ми-17 с българския флаг и вертолетите Cougar и Бел 206, които ще преминат над града между 11.15 ч. и 11.40 ч. на път за летище Крумово на връщане от въздушния парад над площад „Княз Александър I“ в София.

Интервю с началника на отбраната ген. Константин Попов чуйте в звуковия файл.