Обвинителят от Военноокръжна прокуратура – София, Адалберт Кръстев ще плати 3000 лв. глоба за опита си да се изкара здрав в името на това да стане частен съдебен изпълнител. Решението за санкцията е на Пловдивския военен съд, който призна прокурора за виновен в извършването на документно престъпление, но го освободи от наказателна отговорност.

Кръстев бил болен от диабет и страхувайки се, че това ще му попречи да се посвети на събиренето на дългове, представил пред Камарата на частните съдебни изпълнители документ с невярно съдържание – карта за медицински преглед, от която ставало ясно, че е здрав. Това се е случило на 5 декември 2014 г. в София. За самото съставяне на документа от прокурора не може да се търси наказателна отговорност, смятат магистратите.

За използавето на фалшивия документ наказанието е до две години затвор или пробация. Адалберт Кръстев не е осъждан за престъпление от общ характер и не са причинени имуществени вреди, затова и той се разминава с глоба.

По искане на главния прокурор на 14 май 2015 г. Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност Адалберт Кръстев до приключване на наказателното производство, припомнят от прокуратурата./Марица.бг