Пловдивчани масово купуват тези дни боите, с които ще нашарят яйцата за Великден. Инспектори от Агенцията по безопасност на храните следят за качеството на предлагана стока, но е добре всички ние да сме добре информирани, когато правим покупките. Първото правило е да гледате етикета за опасните Е-та.
Трябва да знаем, че много от тях попадат в черните списъци на повечето европейски страни, но у нас са разрешени. Сред тях има такива, които не са съвсем безопасни. По презумпция ние боядисваме само черупките, които после белим. Реално обаче боята често попада върху самото яйце, когато то е спукано.
Ето за кои Е-та трябва да следим в етикетите:
Е 102 - тартразин: може да провокира астматични пристъпи и всякакви алергични реакции. Свързва се и с развитието на тумори на щитовидната жлеза.
Е 110 - сънсет жълто: може да предизвика уртикария, запушен нос, други алергии, изпотяване, хиперактивност, особено при децата, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса.
Е 122 - кармоизин: води до хиперактивност, както и до астматични пристъпи и алергични реакции. С него се боядисват най-много яйца - червените.
Е 131 - патент синьо: може да наруши работата на органите на стомашно-чревния тракт, да предизвика алергия, екзема, задух.
Е 133 - брилянтно синьо: може да предизвика астматични пристъпи при хора с астма и алергични реакции, особено при хора, които са чувствителни към аспирин. /Марица.бг
Прочетете още
- 14:00 Името му носят улици в старата и новата столица: Кой е Никола Габровски?
- 13:00 Животът на две зодии ще се промени на 180 градуса до края на август
- 17:00 Млад спасител излезе от бурното море в кръв, а колегата му – обран
- 16:00 "Този ли трябва да пазим?" Моторист на една гума ядоса столичани ВИДЕО