Българската и шведската полиция ще си сътрудничат в преследването на организираната от българи просия на територията на Швеция. Това обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин след среща с министъра на децата, възрастните хора и равенството на половете Оса Регнер.По данни на шведските власти в страната има около 5000 просяци, а 1000 от тях са български граждани, основно от ромски произход, съобщава Дарик.

Министър Регнер уточни, че по-голямата част от тези хора просят доброволно, а не организирано.

Организираната просия в Швеция е форма на трафик на хора, а нейните организатори се преследват от съответните власти, обясни министър Оса Регнер. Тя постави акцент върху борбата с използването на деца за просия.

"Когато социалните служби получат информация за дете, попаднало в такава дейност, те предприемат съответните мерки да изведат детето от риск", добави Регнер.

Вицепремиерът Ивайло Калфин обясни, че ще има и специални мерки за информиране на българите, които ходят на сезонна работа в Швеция. "Какво трябва да гледат, за какво трябва да внимават и какви са рисковете, ако отидат там".

Според законодателството на Швеция, мигрантите, които отиват да търсят работа, имат срок от 3 месеца, за да започнат и ако не успеят, трябва да се върнат в своята държава.