Японската диета пренастройва обмяната на веществата така, че организмът да изхвърли излишното и да слабее лесно и бързо. За тези 10 дни обаче не бива да се употребява захар, сол, алкохол, тестени и сладкарски изделия. Между приема на храна може без ограничение да се пие минерална или преварена вода. Предлагаме ви диетата по дни.
1 ден
закуска: шварц кафе без захар, препечена филия с лютеница или авокадо
обяд: 2 твърдо сварени яйца, салата от бланширано зеле, подправено с лимон, олио или зехтин, чаша доматен сок
вечеря: риба печена на скара или варена на пара
2 ден
закуска: зелен чай без захар, парче сухар
обяд: риба печена на скара или варена на пара и салата от зеленчуци
вечеря: 100 г варено телешко, чаша айрян
3 ден
закуска: билков чай, парче сухар и резен домат, краставица или листа маруля
обяд: тиквичка, изпечена на фурна с растителна мазнина
вечеря: 2 твърдо сварени яйца, 200 г варено телешко, салата от китайско зеле с растително масло, лимон и сусам
4 ден
закуска: 1 ябълка
обяд: 1 рохко яйце, салата от 3 големи варени моркова, подправени с растително масло, лимон и магданоз, 15 г краве сирене
вечеря: варен ориз със зеленчуци
5 ден
закуска: настърган морков с лимонов сок
обяд: риба печена на скара или варена на пара, чаша доматен сок
вечеря: варени зеленчуци микс или готвени на пара
6 ден
закуска: зелен чай, едно яйце и препечена филия
обяд: варено пиле, салата от прясно зеле и моркови със зехтин, магданоз, копър или целина
вечеря: 2 твърдо сварени яйца, салата от настъргани моркови с олио или зехтин
7 ден
закуска: билков чай без захар, плод
обяд: 200 г варено телешко, плодове
вечеря: бобена или нахутена салата
8 ден
закуска: шварц кафе без захар, препечена филия с авокадо
обяд: бялото месо на варено пиле, салата от прясно зеле и моркови със зехтин и магданоз или с копър
вечеря: 2 твърдо сварени яйца, салата от настъргани моркови с олио и магданоз
9 ден
закуска: настърган морков със сок от лимон
обяд: сварен ориз с гъби или с риба
вечеря: зеленчуци на пара
10 ден
закуска: зелен чай и плод
обяд: 1 рохко яйце, 3 големи варени моркова с растително масло, 15 г краве сирене
вечеря: 2 твърдо сварени яйца, 200 г варено телешко, салата от прясно зеле с олио или зехтин
Още нещо...
Традиционното хранене на японците е нискокалорийно - 1600-1800 ккал. Мазнините са в ограничено количество и основно с растителен произход. Менюто им е богато на витамини от групата В и С, желязо и фосфор.