Не трябва да внасяме толкова много плодове и зеленчуци, това е обидно за България. Българинът консумира 75-80% вносни храни, за които плащаме 7-8 млрд. Проблемът е с вноса на плодове и зеленчуци от трети страни, които не са Европейския съюз, като Турция и Йордания. Ядем качествени храни, но това са скъпите храни. Това обясни в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по земеделие в НС Румен Христов.
На въпрос, защо фермери искат проектът за браншовите организации да бъде преработен, Христов отговори: "Състоя се голям форум, на който имаше обсъждане. Някои от нещата в законопроекта ще бъдат променени. Този закон ще даде възможност отделните структури в сектор земеделие да са по-задружни и да постигат своите цели. Около 68-70 браншови организации има при животновъдите. Така се затруднява контактът и работата с министерството. Вече ще има по-добър диалог." 
 
Според Румен Христов акцентът в новия програмен период е върху плодовете, зеленчуците и животновъдство. Той е на мнение, че Българската агенция по храните е изключително натоварена и не успява да проследява произхода на стоката на всяка отделна партида. 
"Решението е по-голям контрол на митницата. Завишава се контролът от страна на Българска агенция по безопасност на храните", добави Христов. 
 
Той коментира и създалото се напрежение около Изборния кодекс. 
 
"Не бива да се допуска напрежение, както стана вчера между граждани и органите на реда. Много се нещата, които бяха променени в изборния закон, все пак правим изборите за гражданите. Един от поводите за безредиците вчера беше невъзможността за разкриване на секции в консулства и посолства в чужбина. Може да се разкрият до 50 във всяка отделна държава. Предизборната кампания остава 30 дни, ще бъдат допуснати и социолозите да обявяват прогнозни резултати."