Точно 50 години след потопа, който отнесе Враца, жителите и гостите на града ще могат да видят за първи път снимки, заснети от очевидци на трагедията. Част от тях са на краеведа Веско Лазаров. Възпоменателната експозиция с уникалните фотоси ще бъде открита на 1 май от 10.00 часа пред читалище „Развитие“ в града.

 

На 1 май 1966 г. край Враца се разиграва една от най-зловещите минни трагедии в света. В 11.25 ч. над половин милион куб.м. маса от тежки метали, цианиди, камъни и дървета се откъсва от стената на хвостохранилището на оловно-цинковия рудник „Мир" в Балкана и залива близкото село Згориград, минава през прохода „Вратцата" и стига до централния площад на Враца. По пътя си, дълъг 7 километра, тинята помита къщи, хора и животни, а три дни по-късно войската продължава да изважда трупове, отнесени от ударната вълна.

Черната равносметка след трагичното събитие е 500 обезобразени до неузнаваемост трупове, сред които на четири деца, 2000 ранени, 156 разрушени къщи, над 310 семейства, останали без дом и над 1000 къщи с отнесени от водната стихия покриви.