Наложените ограничителни мерки в 7-те общини, където има огнища на чума по дребните преживни животни, ще бъдат вдигани поетапно, ако вторите проби са отрицателни, каза в Добрич зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов на откриването на 26-ото издание на международното изложение „Селското стопанство и всичко за него”. „На първия кръг от изследванията бяха взети проби от 3-километровата зона около огнищата, сега се изследват пробите от 10- и 20-километровата зона. Ако всички те са отрицателни, няма да има никаква причина да държим хората под напрежение.
Процедурата е такава – мерките се вдигат 21 дни след като е унищожено последното заразено животно и на територията е извършена дезинфекция. Тогава вече има възможност за населване с нови животни”, обясни Иванов. Що се отнася до исканията на животновъдите да се вдигне забраната за търговия с месо, мляко, млечни продукти, според изискване на решение за изпълнение на Европейската комисия, ограниченията за търговия с животни и продукти от тях от 7-те общини ще продължат до 23 декември т.г. „Данните за африканската чума по свинете продължават да са тревожни. Излезе информация, че в Румъния е заразен и най-големият им свинекомплекс за 140 000 животни.
Тревожното при тази болест е, че тя се разпространява по много и разнообразни начини – чрез предмети, хора, диви животни и др” – съобщи зам.-министърът. Той добави, че редовно се провеждат срещи с големите свинепроизводители, които са наясно с риска, както и с по-малките стопанства. Оградата по границата с Румъния вече е завършена, каза Иванов. „Остава един участък от нея да се подсили с мрежа, тип „Бруно” – добави той. Зам.-министърът повтори, че се вземат много сериозни мерки на граничните пунктове да не се допуска внос на свинско месо и продукти от него. „При проверката на ГКПП-Кардам, в понеделник, установихме, че много от туристите, които идват в България, както и шофьорите на ТИР-ове, си носят храна с тях. Конфискувано беше сериозно количество, което се изхвърля в специални фризери на Агенцията по безопасност на храните”, каза Иванов. Той припомни, че заболяването е влязло в Европа от Грузия от отпадъци на кораб от Мадагаскар, спрял на пристанище Поти. „Затова сме особено бдителни по всички граници. Ветеринарните инспектори правят проверки на багажите и обясняват, че не е разрешено внасянето на каквито и да е продукти от свински месо, както и месо” – обяви зам.-министърът.
Прочетете още
- 18:00 Митове и джапанки: Гръцката полиция срещу българския турист (или обратното)
- 13:00 Мъж отмъкна колело и го скри… за да не му го откраднат, докато търси плячка СНИМКИ
- 17:00 Доброто е заразно! Нека всички вземем пример от мъж от Варна
- 15:00 Когато единствената ти мечта е да се бориш. Думите на малкия Митко учат на уроци