Петунията е най-емблематичното цвете от май до края на есента. Виждаме я навсякъде - по паркове и градинки, на балкони и тераси, засадена в най-разнообразни съдове или направо в земята в различни форми. Но как да изберем подходящи петунии за нашата градина или балкон?

Петунията има две основни разновидности - каскадни форми и бордюрни. Всяка е представена от множество сортове с различна големина на цветовете и на самото растение.

Багрите, в които се срещат, са умопомрачително много - от бяло до черно и всички цветове на дъгата. Има двуцветни, трицветни, с нишки или ленти, с кант или око,с кичести цветове...

Разнообразието наистина е голямо, а всеки цвят си има име, например Qween bee (пчела- майка- черна основа с жълти ивици), Strawberry cream (ягодов крем- името говори достатъчно за цвета) или Hot pink (горешо розово).

Бордюрните форми - 2 основни и една кръстоска между тях

Държи се много добре засадена, както направо в градината, така и в саксия. Единственият недостатък е, че когато се намокрят, цветовете се превръщат в мека пихтиеста маса и полепват по листата. Ако останат върху растението, растежът се влошава и то цъфти доста по-малко. Затова се препоръчва редовно почистване на прецъфтелите цветове заедно с дръжките. Последните се премахват, за да се редуцира образуването на семена. От една страна семеобразуването намалява цъфтежа, а от друга семената не носят качествата на майчиното растение,т.е. няма смисъл и да се събират за засяване през следващата година.

Multiflora е другият основен бордюрен сорт.

Той е по-компактен (15-20 см) и цветовете са по-дребни, но пък, както подсказва името, са многобройни. Растението се покрива до такава степен с цветове, че не се виждат листата. Multiflora е по-толерантна по отношение на намокряне на цветовете, което ѝ дава предимство при засаждане на открито. Въпреки това препоръката за отстраняване на прецъфтелите цветове заедно с дръжките важи с пълна сила. Причината е същата - ако се оставят, семената не дават същите цветове и намалява цъфтежът.

Floribunda е кръстоска между горепосочените два сорта.

Селектирана е да цъфти с огромните цветове на Grandiflora, но и да бъде устойчива на атмосферните влияния както Multiflora. Или пък да расте повече, но с по-дребни цветове. При всички положения хибридът носи само положителните качества на родителите си.

Растенията се представят много добре в градината в съчетание както с други цветя с по-дребни цветове, така и ако само с тях се оформи фигура или бордюр. С разнообразието от цветове и комбинации, което предлагат бордюрните петунии, е само въпрос на въображение и сръчност да направите градината или балкона си цветна феерия. Даже и с аромат.

Пълзяща или покривна

Каскадна петуния е сортът Wave, което в превод значи вълнa. Точно такъв вид има тази петуния в градината. Височината, до която достига, е едва 7-10 см, но се разпростира неконтролируемо в диаметър от около метър. Цветовете са леко накъдрени по краищата. За да се разклони и сгъсти повече, се препоръчва прещипване на върховете в ранните стадии на развитие. След това тя си знае работата.