Има ли шанс шафрановият минзухар в Родопите, позволяват ли почвено- климатичните условия той да вирее в региона?
Отговор на тези и други въпроси земеделските производители от Кърджалийско ще получат на специалния открит ден на тема „Шафранов минзухар – биологични особености". Организатори на срещата са Териториалният областен офис на Националната служба за съвети в земеделието, Опитната станция по земеделие и Териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Кърджали.
Главен асистент д-р Елица Благоева, директор на Опитната станция по земеделие, ще коментира биологичните особености и жизнения цикъл на шафрановия минзухар, агроекологичните изисквания за отглеждането му и създаването на насаждения. Участниците ще научат също как се произвежда посадъчен материал, как се събира, каква е преработката и окачествяването на суровината от шафранов минзухар.
През миналата година Опитната станция по земеделие засади няколко лехи с шафранов минзухар в района на село Глухар край Кърджали. Дали експериментът с отглеждането му е успешен и може ли да започне масово отглеждане, какви добиви могат да се очакват, това ще обяснят специалистите на предстоящата среща на 25 ноември в Кърджали. Тя ще започне в 10 часа в една от залите на НТС.
Експерти на Териториалния областен офис ще запознаят земеделците и с възможностите за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони. /Марица.бг
Прочетете още
- 10:00 НАСА, вижте тук: София има кратери, достойни за мисия на Марс СНИМКИ
- 13:27 Когато убиецът е на свобода, а детето ти - в гроба, справедливост няма
- 11:00 Календар на магнитните бури за май 2025 г.: най-опасните дати
- 11:29 Напрежение пред "Медикус Алфа", протестиращи потрошиха стъклата на болницата