София. Страховитите рога на кукерските маски трябва да са задължително от незастрашени изчезнали видове животни. Това каза майсторът на кукерски маски Людмил Йорданов в интервю за Агенция „Фокус“. „Кожата, която използваме за маските е овча, козя, заешка и други. Кукерското облекло или „суровакарското“, както се нарича по нашия край, трябва да съдържа цървули или т. нар. опинци, които се изработват от телешка или свинска кожа, кожен костюм, който се изработва предимно от овча кожа се, маска или казано по пернишки „лик“ и пръчка - сопа с чемшир на нея за здраве“, разказа Йорданов.
„Чановете или звънците са много тежки в кукерското облекло, но самата маска тежи според това, колко е голяма и колко материал се е използвал за направата й, както и какъв вид рога са й сложени. Например маските, които изработваме ние може да са и от 2 кг., а може и 3-4, дори 5“, каза още той, като подчерта, че това е много относително.
По думите му самата изработка на маската отнема около седмица до десетина дни.
„Предимно цветовете за нашите кукерски маски са червено, черно и бяло. Както знаете, смята се, че червеният цвят гони злите сили“, посочи още той, като отбеляза, че за него и баща му най-трудната част е монтирането на страховитите рога и зъби.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”