Николай Киров отдавна е в сърцата на феновете на Ботев. С работата си и най-вече с резултатите си, това изглежда съвсем естествено. Белия е първият треньор в историята на клуба, който спечели два трофея за една година. В рамките на три месеца през 2017 той вдигна първо Купата, а после и Суперкупата.

Има и други постижения на Киров, които не са постигани от нито един треньор на Ботев в съвременната епоха. Едно от тях е незапомнено от 30 години. Почти толкова изминаха, откакто за последно „канарчетата“ имаха треньор. задържал се по-дълго начело на тима от Белия. Става дума за легендата Иван Глухчев. Той води отбора в 5 поредни сезона и 150 мача от сезон 1984/85 до 1988/89 включително. Не взима трофеи, но пък бе на скамейката при паметната победа над Байерн с 2:0 за КНК през 1984 година

Във Велико Търново Белия ще записа 80-ия си шампионатен мач начело на Ботев. В тази бройка не влизат срещите от елиминациите от сезон 2016/17. Те не са за точки и не се броят в статистиките на УЕфА.

Преди Белия и след Иван Глухчев нямаше нито един треньор на Ботев, който да записа два последователни пълни сезона начело на тима. Само двама пък бяха тези, които стигнаха и до един пълен. Това са Павел Панов през 1994/95 и Костадин Костадинов през 2002/03.

Ако завърши сезона, Белия ще стане първият специалист за 21-ви век останал два пълни шампионата начело на „канарчетата“, като и тук последният преди него направил това, е Глухчев С оглед свършената работа и доверието, с което се ползва. Белия може да се доближи до още рекорди макар най-големите още да са далеч от него

* Коментарите под тази статия не изразяват мнение и позиции на собтвениците на медията, както и на нейните автори. PlovdivDerby.com не носи отговорност за съдържанието на читателските коментари. Молим да се въздържате от обидни квалификации, заплахи, расова нетърпимост и т.н.