Служебният социален министър Гълъб Донев обяви, че намирането на 50-те лева, добавки към пенсиите на всички възрастни хора у нас, е проблемно, защото тези пари не са планирани като разход в бюджета на ДОО.

Той подчерта, че служебното правителство ще спазят ангажимента си да дават тази добавка към пенсиите до края на мандата си, тоест до края на юли.

"Увеличението от 5% на пенсиите няма да е еднакво за всички", обясни още Донев пред БНР и разясни:

"Хората получаващи пенсия за осигурителен стаж и възраст, гарантирано от държавата ще получат увеличението само за разликата между техния личен индивидуален размер за осигурителен стаж и възраст и онази разлика, ако надхвърлят определения размер от 300лв. Т.е ако един пенсионер има реален размер на пенсията 280 лева и надвишава прага от 300лв. с 5% увеличение, той ще получи разликата между 300 лв. и това което е изчислено като увеличение на база неговата пенсия. Пълният процент на увеличение няма да получат и пенсионерите с пенсии над 1370 лв., тъй като с увеличението от 5% те ще достигнат тавана от 1440лв. за всички останали обаче ще получат това 5% увеличение", обясни Донев.

Вицепремиерът обяви, че е факт констатацията, че няма сериозни нарушения в Министерството на труда и социалната политика: "Това е факт след извършените одити и оценки на независими одитори".

Служебното правителство изготви програма за 2,5 милиарда лева, с която бизнесът ще бъде подкрепен чрез кредити през търговските банки, което министър Донев подчерта, че е използване на свободен ресурс в търговските банки, като държавата става гарант за тези кредити.

"Тези нови мерки все още са в проектен етап. За всяка една от тези мерки ще бъде необходима нотификация от държавата пред ЕК, това ще са мерки, които да подпомогнат бизнеса и заетостта през есенния сезон", поясни той.

Донев уточни, че за да бъдат ефективни мерките, трябва да бъдат разработени в няколко варианта, в зависимост от конкретната ситуация на развитие на пандемията.

"Досегашните мерки, прилагани от началото на пандемията, дават добър резултат по отношение на запазването на заетостта. Към днешна дата безработицата в страната е на ниско ниво, върнахме се на нима от преди ковид пандемията", посочи още служебният социален министър.