Трябва да се преосмили автоматичното назначаване на главен прокурор, когато президентът я връща, да има дебати и да има други кандидатури. През последните две години доминираха служебни правителства, това предизвика ревност в политиците. Ако правителство е претърпяло вот на недоверие, не е правилно да стане служебно, това противоречи на логиката. Това каза доц. Наталия Киселова. 

Според нея конституционните промени са на чернова, по която се обсъждат конкретни предложения.

"В началото на следващата седмица може да има внесен проект. Въз основа на негативния опит се предлага да се раздели ВСС - на съвет, който да отговаря за съдии, както и прокурорски. Все още няма категорично мнение, че само действащо НС може да прави конституционни промени", заяви тя в ефира на Нова Нюз.

По думите ѝ ще се изтегли правомощието на президента да назначава с указ председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор, а това ще остане в компетентността на ВСС.

"Президентът има правомощия в трите власти, така е създадена Конституцията, той е орган, който им сътрудничи или ги спира", обясни Киселова.