Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и доцент Алексей Пампоров, социолог от Института за изследване на общественото знание към БАН влюзоха в лют спор в ефира на Нова телевизия заради предложенията на ВМРО за интеграцята на ромите.

„Категорично предложенията за интергацията на ромите на ВМРО не са в конфликт с конституцията – категоричен бе Ангел Джамбазки. - Предложенията, които правим са именно в този дух и посока. Не може някой да черпи привилегии защото се е родил циганин. Трябва да се уточни, че част от циганите са вписани в обществото. Говорим за тези, които отказват да се впишат.  Миналата година битовата престъпност се промени, като започнаха да нападат и униформени служители, които са били повикани да възстановят реда.

Кажете на някой в Норвегия ,че ще родите десет деца, като не може да броите до пет. Веднага ще ви вземат родителските права и ще ви осъдят.

Няма присъди, защото наказателните институции са благосклонни към такива хора. Години наред има неправителствени организации, които опитват да ни обяснят, че да раждат малки момиченца е традиция. Това е педофилия а не традиция. Казвате, че има стратегия, но се вижда, че тя не работи. Не забелязваме, че хората, които живеят в гетата опитват да паразитират върху системата ни.

Жените, оставили десет деца, са циганки. Не може да искаш отговорност от човек, който е толкова безотговорен да създава десет деца, които не може да храни. Нужна е наказателна отговорност срещу такива хора, тъй като иначе десет деца отиват в кофите.  

В тези общности на хората трябва да се разкаже, че има набор от средства за превенция за да не забраменяват. Трябва да се запознават тези хора с тези неща. Трябва този, който е направил дете на едно 14-годишно момиче, направо да ходи да чука камъни. Няма спор, че има гета, с които трябва да се справим. Във Филиповци има трима барони, които чупят водомерите и тази вода не се плаща. Милиони левове са фактурирани и никой не плаща. Те си говорят с декларации. Заплашват, че за пет минути щели да ни направят на лютеница. Няма как да стане това. Това, което уе нужно е налагане на ред и правен порядък, образование и здравеопазване”.

„Предпоставката на документа ,предлаган от ВМРО е лъжа – заяви доцент Алексей Пампоров, социолог от Института за изследване на общественото знание към БАН. - Концепицята се прави, сякаш стартираме от ниво нула, а не така. България има стратегия, разписани мерки. Тази стратегия е  расизъм, защото в гетата живеят не само цигани, но и българи и бездомни. Защо се нападат само ромите? Ясно е, че това са зони на ниска неграмотност и необразованост”.

„Самият доцент Пампоров сам признава, че има гета, така че позицията му се проваля”, реагира Ангел Джамбазки.

„Приветствам всички усилия за справяне с проблемите, които държавата е допуснала в гетата – добави доцент Пампоров. – Там е нужно образование, за да се случат нещата”.