Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев обяви в ефира на bTV, че с първия мандат вече не може да има правителство. Като аргумент посочи постъпката на номинираната за премиер Мария Габриел да обяви при президента Румен Радев проект на правителство, без да са приключили преговорите с "Продължаваме промяната - Демократична България".

По-рано в сряда Габриел и Борисов поискаха извинение от "Продължаваме промяната - Демократична България" заради тежките думи от предишния ден, за продължаване на преговорите. Автор на една от квалификациите беше тъкмо Асен Василев, който обяви Габриел за "най-новото и красиво лице на мафията".

"Мафиотското" е да обявиш състав на кабинет, който не е съгласуван. Най-честното щеше да бъде да каже, че не го е съгласувала, когато камерите бяха там при президента, но не го направи. Тя го обяви с идеята, че този състав на кабинета е съгласуван и приет, и че министрите знаят кои са другите министри в кабинета. Това какво поведение е? Това не е честно поведение към българските граждани, със сигурност не е честно поведение и към преговорния екип, и към министрите, които тя обяви в този състав на проектокабинета".

Василев обяви, че се извинява на Мария Габриел като жена, но не и като кандидат-премиер. По думите му тя не трябва да е следващият министър-председател и постъпката ѝ била зачеркнала шансовете ѝ. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" поиска "да се започне на чисто" с преговори за втория мандат, който партията му би трябвало да получи от президента Румен Радев при провал на опита на ГЕРБ.