Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в среща на външните министри във формат Г-7+. Срещата, организирана от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и министъра на външните работи на Япония Йоко Камикава-  ротационен председател на Г-7 през 2023 г., бе с основна тема подкрепата за енергийния сектор на Украйна. Министърът  на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба информира участниците, че в следствие на руските атаки са нанесени непоправими щети върху енергопреносната система на Украйна и страната е загубила сериозна част от енергийния си капацитет. Той запозна участниците с критичните области, свързани със зимния сезон, в които е необходима помощ  от партньорите. 

„Координация, изпреварващи действия, колективна подкрепа – тези послания и днес бяха в центъра на срещата на министрите на външните работи на Г7+“, посочи вицепремиерът и министър на външните  работи Мария Габриел.

В своето изказване тя заяви, че България е последователна в позицията си за подкрепа на Украйна. „България се присъедини към Декларацията на Г-7 за подкрепа на Украйна, което е доказателство за нашите продължителни дългосрочни усилия“, каза Мария Габриел.

Тя подчерта, че през последните месеци се работи активно за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни и припомни, че по време на посещението на президента Зеленски в България, по-рано тази година, е подписан Меморандум за разбирателство между министерството на енергетиката на Република България и министерството на енергетиката на Украйна.  

„България остава напълно ангажирана с оказване на съдействие  на Украйна в енергийния сектор, както и във всички други сектори, там където нашата помощ е необходима и можем да окажем такава. Тези ангажименти са  ясен израз на нашата солидарност с Украйна“, категорична бе вицепремиерът.

Мария Габриел акцентира и върху спешната нужда от допълнителна хуманитарна помощ за Украйна в светлината на предстоящия зимен сезон и очакваните трудности с електроснабдяването на населението.