За гръцкия бизнес една от основните дестинации и важен търговски партньор е България. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който открива българската палата на Солунския панаир.

Показател за високото ниво на двустранните икономически отношения е това, че страната ни е почетен участник тази година.

Обръщайки се към гръцкия министър на финансите и икономиката Константинос Хадзидакис, Богданов подчерта, че несъмнено Гърция и България притежават потенциал да се превърнат в регионален енергиен хъб със съществено значение не само за региона, но и за цяла Европа.

“Гордеем се с нашето партньорство на икономически и политически фронт, и това гарантира стабилността не само между нашите държави, но и в региона на Югоизточна Европа. Ние сме партньори, съседи и приятели, които си имат доверие, работят заедно и това е солидна основа, на която можем да изграждаме нашите бъдещи взаимоотношения”, добави Богданов.

Повече от 18 000 с основни сектори банково дело са в момента компаниите с гръцко участие в България. Те се занимават с търговия, недвижими имоти, като кумулативните инвестиции надминават 3 млрд. евро.

“Гърция е една от основните инвестиционни дестинации за нашите предприемачи, виждаме огромен потенциал в сектори като информационни и комуникационни технологии”, посочи министърът.

По думите му акценти на българското участие в изложението са високите технологии, иновациите и образованието. Компании от секторите инфраструктура и енергетика ще участват също.

В последните дни нашите страни пострадаха от природни бедствия и причинените от тях наводнения, отбеляза министър Богданов. Вярвам, че от такива трудни ситуации и моменти можем да излезем само по-силни, възстановявайки и надграждайки загубеното, посочи той.

Министърът посочи, че огромни възможности за сътрудничество между българския и гръцкия бизнес предоставя присъствието на България на този форум .

“Стокообменът достигна рекордни нива – малко над 5,9 млн. евро през 2022 г. Това е ръст от над 30 процента в сравнение с 2021 година”, каза още министърът, цитиран от БТА.

При откриването Богдан Богданов обяви, че българската карго дрон компания “Дронамикс” стартира своите търговски операции именно от Гърция.

Той подчерта също, че “Ендуросат” (EnduroSat) създава констелация в ниска орбита, с цел създаване на технологии, които могат да предотвратяват и да алармират в случаи на бедствия и аварии.