Българските граждани в чужбина ще могат да гласуват в 69 държави в 467 избирателни секции на изборите за Народно събрание.

Заповедите за образуване на избирателни секции в чужбина и техните адреси, както и списъците на гражданите, заявили желание да гласуват зад граница, са вече достъпни на сайта на МВнР, в рубриката "Избори", на следния линк и на сайта на всяко дипломатическо представителство, в секция "Избори за НС 2021".

Големият брой на секциите се дължи на големия брой подадени заявления за разкриването им. На този вот българите по света ще имат по-голяма възможност да пуснат бюлетина, отколкото на всеки друг вот досега.

Общо 467-те избирателни секции изпреварват предишния рекорд, който е от парламентарните избори през 2014 г., когато бяха открити 428 секции.

Най-много места за гласуване ще бъдат разкрити в Германия - 69. От ЦИК обаче уточняват, че заради пандемията 7 секции са под условие. Това са Кемниц, Констанц, Любек, Диценбах, Хам, Билефелд, Саарбрюкен.

В Испания ще бъдат открити 53 секции, а в САЩ, Великобритания и Турция е запълнен максимума от 35 места за гласуване.

В съседните Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния секциите са съответно 20, 5, 4 и една. Заради проблеми със сигурността очаквано няма да се гласува в Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан. Също и в Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Палестина, Казахстан, Узбекистан и Виетнам - или защото подадените заявления са изключително малко, или защото въобще няма такива.

Пълният списък на избирателните секции в чужбина може да видите – ТУК.

Избирателен район "Чужбина" няма и хората зад граница могат да гласуват за партия и коалиция, но не и преференциално за кандидат от листата.

За българи, които са планирали да гласуват в чужбина и са попълнили електронно заявление за това, но на 4 април 2021 г. се намират в България - от ЦИК уточняват, че те могат да гласуват в секцията си по постоянен адрес, ако подадат специална декларация, която ще им бъде предоставена на място.