Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че е извършил проверка в Министерство на правосъдието относно твърдението, че Божанов е бил някакъв защитен свидетел. След проверката не е установено той е да бил защитен свидетел и да е бил охраняван и защитаван от Бюрото по защита. Ще има проверка за достъпа на Божанов до спецпрокуратурата. Той, за да е влизал там, е имал достъп отвътре. Това ще бъде засечено, коментира Славов.

"Министерство на правосъдието отговаря за законодателството и за охраната на съдебната власт. За съжаление, Министерство на правосъдието няма оперативни и разследващи функции. Моята роля е да настоявам за обективност, за всестранно разследване. Ще участваме в работата на Парламентарната комисия, която е създадена, за да разследва случая с Нотариуса", каза Славов пред БНТ.

Той коментира случаите Мартин Божанов - Нотариуса и "Осемте джуджета" така:

"Ще разкрия лични отношения": Запис показа думи на Нотариуса в съда

"Тези случаи са една тежка диагноза. Проблемът е, че сме с тази тежка диагноза от много дълго време. В момента е ключово да се ориентираме към ефективни разследвания, обвинения и присъди. Има различни мнение относно това докъде стигат пипалата на тези мрежи за влияние", уточни Славов.

По думите му, парламентарната комисия, която ще разследва случая около Нотариуса, има широки правомощия.

"Комисията трябва много сериозно да се заеме със събирането на доказателства, с изслушването на институциите, които имат отношение към казуса".

Атанас Славов обясни, че за да има толкова сериозна схема около Божанов, която се е развила около 20 г. при различни управления, трудно може да стане без политическа протекция.

"Трябва от промяна в закони и процедури да преминем към осъдителни присъди. Когато имаме вече осъдителни присъди на корупция по високите етажи на властта, на корупция в съдебната система, това е истинското доказателство, че институциите работят", подчерта Славов.