Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски в Министерския съвет.

"Темите сигурност и отбрана бяха акцент на съвместната ни среща с премиера на Република България акад. Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленський. Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ", написа в социалните мрежи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Започна срещата на делегациите на Украйна и България в МС

След срещата Николай Денков и Володимир Зеленски подписаха съместна декларация относно евроатлантическата интеграция на Украйна.

„Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна. Благодаря ви, че защитавате живота на нашия народ. Благодаря на премиера, на вицепремиера, на цялото правителство и на Народното събрание”, посочи Зеленски.

Украинският президент подчерта, че единството е пътят към мира. „С премиера проведохме съдържателни преговори. Докато продължава агресията на Русия, се договорихме да активизираме сътрудничеството в отбранителния сектор”, допълни той.

Зеленски обяви, че детайлно е обсъдена отбраната и помощта, която България предоставя на Украйна.

 

Енергийните министри на двете страни подписаха меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

По-рано днес депутатите приеха решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори с колегата си от Украйна или негов представител с цел продажба на два наши реактора от АЕЦ "Белене".