"Като дойде 6 март, ще видите каква ще бъде ротацията. България си имаше добър министър-председател по мое време, но сега по-добре да се съсредоточим за работа с партиите и структурите. За мен в момента действа изключително демократичен принцип на жесток самоконтрол между всички участници в управлението, което е добро за държавата. Каквото мога да помогна и вътре, и извън държавата, - резултатите са видими. Има ясно разписано споразумение Денков - Габриел, и Габриел - Денков при ротацията", каза той. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на представянето на проектите, заложени в Бюджета за догодина в област Бургас.

Бойко Борисов подерта, че има споразумението, по което ще се направи анализ на работата на всеки министър, и ако има такива, които не са се справили толкова добре и нямат голям напредък, ще бъдат сменени.

"Но това ще стане с анализ между лидерите и двамата премиери тогава. Най-важното е МРРБ - и това ще му е най-големия тест на министъра, - в рамките на тази седмица да направи планът и правилата, които осигуряват проектите за цялата тази година. Така министерството трябва да работи на 1000%, сега всички общини ще подадат проекти. И ако министърът се справи с това, ще остане да работи", каза лидерът на ГЕРБ.

Вижте световните коментари за приемането на България и Румъния в Шенген

Парите са налични, МРРБ сега трябва да работи не на 100%, а на 1000% от капацитетите си, заяви още той.

Има ли качествени личности от ДПС, които биха намерили място в правителството след ротацията?

"Всяка партия има качествени личности, макар че не ми харесва въпроса, от всеки човек си има своите плюсове и своите минуси. Така че, както регулаторите се разбрахме да се търсят най-добрите, така се търси и за Министерски съвет. Но понеже малко ви е провокативен въпроса, ДПС отдавна казаха, че не желаят да участват министри в управление", отговори Борисов.

Бургас и целият регион вече по въздух и море е в Шенген, могат и от морето, и по въздух да излизат хората. Имаше малки грешки, но истинският проблем, който ни спря, беше свързан с тези няколко години хаос по границите, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Първи думи на Денков, Габриел, Борисов и Василев след спешна среща за Шенген

"Сега Калин Стоянов се справя много добре, и в преговорите с Габриел и Денков помагаха много, ние с Кирил помагахме много с каквото можахме. Изрично трябва да благодарим на австрийския бизнес, който е инвестирал в България написа отворено писмо и застана твърдо зад България. Трябва да покажем само, че пазим надеждно границата. Защо съм оптимист в това отношение? Нашите партньори в Европа ще ни дадат наблюдатели, за да обясним заедно, че България е изпълнила критериите. Калин и Асен Василев трябва много активно да работят в следващите дни и седмици. С общи усилия може да направим, така че да използваме и сухопътните граници", каза още Борисов, цитиран от Дарик.

Относно проверките в складовете на "Лукойл", които започнаха вчера, Борисов коментира, че се надява по този начин да паднат цените на горивата.