"Трябва да бъде сложен край на политическото безвремие в България и ние от ГЕРБ-СДС сме твърдо решени да предложим експерти, които да могат да изведат България от кризите", това е обявил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на срещата си с комисаря по политиката на разширяване и съседство на ЕС Оливер Вархеи.

Борисов обяви във Фейсбук, че по време на разговора им той е запознал комисар Вархеи с усилията на ГЕРБ за формирането на стабилно редовно правителство.

Борисов с първи думи след изявлението на Гешев ВИДЕО

Според публикацията Борисов е заявил, че България е изпълнила своя дълг да подкрепи европейската перспектива на Република Северна Македония. "Сега е време нашите съседи да изпълнят своите ангажименти за конституционно гарантиране правата на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание", допълни той.

Остро поставих на вниманието на комисаря и неприятния инцидент с недопускането на територията на Северна Македония на българския евродепутат Андрей Ковачев на 6 май. Подчертах, че подобно поведение на властите в Северна Македония е в противоречие с Договора за добросъседство между двете страни, както и не отговаря на европейските ценности за свобода на движението", допълни Борисов.

Габриел с първи думи за оставката си като еврокомисар

Той изтъкна, че е благодарил на комисаря за реакцията на европейските институции по казуса.

Припомняме, че по-рано във вторник президентът Румен Радев също се срещна с еврокомисар Вархеи. Радев изтъкна пред него, че има системна дискриминация към българите в РС Македония.