Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна, че не е получил меморандума, който ПП-ДБ оповестиха снощи и който засяга регулаторите, службите, съдебната система.

"Мария Габриел по телефона ми прочете първите няколко реда, спрях я, защото нататък не ме интересува. За мен - от първите 10 реда, изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция", коментира той.

Според него предложението на ПП-ДБ е не само неприемливо, а и е незряло.

"Не знам каква е тази незряла политическа практика. Затова подобен подход е незрял", обясни Борисов.

По думите му подобни документи се изработват от съвместни комисии или работни групи и когато са готови, се внасят за подписи.

"Трябва да се погледне как стои един такъв документ правно, отговаря ли на конституцията", настоя той.

"От този меморандум това е всичко друго, но не и принцип. Това е много щедро предложение на Кирил Петков да си разделим държавата на две, да загърбим парламентаризма и да си разделим за следващите 2 години всичко 50 на 50 и в същото време целият Министерски съвет да остане техен", възмути се Борисов.

"Кой съгласува смяната в Агенцията за държавен финансов контрол. В кой меморандум е записано това, ДНСК, БАБХ, митниците. От една и съща партия, еднолично, в разрез на всичко, което е разписано в този меморандум", скочи Борисов.

"Те в София са в шок, като гледат Васил Терзиев на Мюнхенската конференция, а четири месеца няма нищо", коментира още той.